Ankara’nın Irak ve Suriye politikaları başarısız oldu. Oluşturduğu politikalardan sessizce vazgeçti. Çünkü bölgesel ilişkiler hızla değişmeye başladı. Bu nedenle bölgesel ilişkilerden izole olmak istemedi.
Bağdat’ın açıklamaları ve Ankara’nın çabaları sorunun politik bir krize dönüşmeye başladığını gösteriyor. Türkiye’nin kalıcılaşma niyeti Bağdat tarafından kabul görmeyecektir.
Barzanilerin Türkiye’de çok ciddi ekonomik yatırımları bulunuyor. Bu nedenle Ankara ile kopması çok zor. Diğer sorun ise Barzanilerin kendi aralarındaki iç iktidar çatışmasıdır. Türkiye ile olan ilişkiler Barzaniler için son derece önemlidir.
Türkiye, Kandil’e geçiş bölgelerini denetim altına almayı amaçlıyor. Bugüne kadar birçok defa denenen ama başarısız olan bu askeri stratejiyle yeniden sonuç alınacağı konusunda ciddi kuşkular var.
Şam, kazananlar kulübünde. Şam’dan sonra kazanan ikinci güç Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi. Radikal İslamcı grupların Suriye’nin geleceğinde yerleri yok. Türkiye de kaybedenler grubunda.
Türkiye, Suriye’de Kürtlerin elde ettiği statünün tasfiye edilmesi için bütün olanakları kullanacağı açıktır. Bunu başarabilir mi? Başaramayacağı çok açıktır. Bu nedenle iktidarın Kürtlerle diplomatik ilişki kurması Ankara’nın çıkarlarına daha uygundur.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı https://mezopotamyaajansi35.com/tum-haberler/content/view/248343