Leyla Poyraz
Yunanistan’da üç Pontos derneği; Attika’daki Pontoslu Öğrenci Topluluğu, Pontos Gençlik Örgütü – Attica ve Selanik Mesimeri Pontos Kültür Kulübü ile Atina Barosu’nun Türkiye’de 3 aydır tutuklu bulunan Yannis Vasilis Yaylalı için yaptıkları açıklamaların ardından bağımsız milletvekili Nikos Nikolopoulos’ın Yunanistan Dışişleri Bakanı’na konuyla ilgili mecliste sorduğu soruya Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias diplomatik bir yanıt verdi. Kotzias 3. Devletlere böyle bir tutuklama sebebiyle müdahale edemeyeceklerini ancak yaşananların uluslararası toplum için endişe kaynağı olduğunu açıkladı.
Yannis Vasilis Yaylalı’nın Türkiye’de Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiasıyla tutuklanmasının ardından Yunanistan’da bir grup aydın, sanatçı ve tarihçi bu durumu kınamışlar ardından da Yunanistan devletinin bu konuya müdahil olması gerektiğini iddia ederek bir toplumsal duyarlılık oluşturmaya çalışmışlardı.
Üç ay sonunda gelinen nokta tarihçi akademisyen Theofanis Malkidis tarafından ‘kayıtsızlık’ olarak değerlendiriliyor ve durumu ‘3 aylık hapislik, 3 aylık kayıtsızlık…’ olarak özetliyor. Malkidis, Yannis Vasilia Yaylalı için Yunanistan devletinin girişimlerde bulunarak serbest bırakılması için çaba vermesi gerektiğini savunuyor. Malkidis, Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ın açıklamalarını da ‘ortak hissi tatmin etmeyen diplomatik’ bir açıklama olarak ifade ediyor.
DIŞİŞLERİ BAKANI’NIN YANITI
Yunanistan Parlamentosu bağımsız milletvekillerinden Nikos Nikolopoulos Dışişleri Bakanı tarafından yanıtlanması talebiyle şu soruyu sordu:
‘’Yunanistan, Türkiye’de tutuklu bulunan Helen (Rum) aktivist Yannis Vasilis Yaylalı için resmi olarak nasıl bir tepki verecek?’
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias bu soruya (26 Temmuz 2017) şöyle yanıt verdi:
“1. Yunanistan vatandaşlarına konsolosluk hukuku bağlamında bir Yunan devleti açısından konsolosluk koruması sağlanmaktadır.
2.Yunanistan, sorgucunun atıfta bulunduğu mahpus davasında olduğu gibi, bu devletlerin vatandaşları olan vatandaşların kovuşturulması veya hapsedilmesinde üçüncü devletlere iç müdahale etmez.
3.Tabii ki her ülke, insan haklarına saygı gibi uluslararası barış ve iş birliği ile ilgili konular için uluslararası organlar önünde kontrol edilmektedir. Bu konu, özellikle yakın zamanda Türkiye’de yaşananlarla ilişkili olarak, uluslararası toplum için büyük bir endişe kaynağıdır.”
ATİNA BAROSU
Ayrıca Atina Barosu 26 Temmuz 2017 tarihinde yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaşanan insan hakların ihlallerini kınarken ‘ Türkiye’deki başarısız darbeden sonra demokratik özgürlükler ve hukukun üstünlüğü şiddetli zulme uğradığı yaygın bir bilgidir. Avukatların kovuşturması, mahkeme görevlilerinin ve memurların görevden alınması, demokrasiyi zehirleyen hüzünlü bir düzenlilik haline geldi.’ denildi.
Açıklamada Pontoslu aktivist Yannis Vasilis Yaylalı’nın insan hakları ve hukuki usullere aykırı olarak tutuklandığı belirtilerek, Türk rejiminin vatandaşlarını tuzağa düşürdüğü kurumsal krizin sebebi olduğu ifade edildi.
Atina Barosu ayrıca Yunan Hükümeti’nin sorumluluk alarak uluslararası hukukun ve demokratik kazanımların korunması ve savunulması için girişimde bulunması gerektiği belirtildi.
Kaynak : Devrimci Karadeniz