Görsel: © 2018, Giorgos Moutafis/Amnesty International
Haber: Yannis Vasilis Yaylalı
Yunanistan’ın 4368/2016 sayılı kanunu; mülteciler, sığınmacılar ve yasal statüsü her olursa olsun tüm çocuklar da dahil olmak üzere “hassas sosyal gruplara” mensup kişilerin sağlık hizmetlerine ücretsiz erişimini güvence altına alıyor.
Yunanistan hükümeti 31 Ocak’ta sığınmacılara “sigorta ve sağlık hizmetlerine erişim için geçici numara” verilmesini öngören bir karar çıkarttı. Uluslararası AF Örgütü bu kararı olumlu bulsa da kampanya kapsamında yapılan değerlendirmede ‘ Geçici numaralar, sığınma talepleriyle ilgili karar verilene kadar geçecek süre içinde sığınmacıların sağlık hizmetlerine ve emek piyasasına ücretsiz erişimini sağlıyor. Uygulamada nasıl işlerlik kazanacağı henüz belli olmayan bu karar memnuniyet verici olsa da düzensiz göçmenlerin ve sığınmacıların resmi başvuru yapma imkanı olmayan çocuklarının durumuna çözüm getirmekte yetersiz ‘ kalması açısından eleştirdi
Uluslararası AF Örgütü Turkiye şübesi Yunanistan’da 31 ocak tarihiyle mültecilerin sağlık ve çalışma haklarıyla ilgili “sigorta ve sağlık hizmetlerine erişim için geçici numara” öngören kararı çıkarmasını olumlu karşılaşa da Yunanistan’da mülteci çocukların sağlık hizmetlerine erişim hakkının engellenmesinin devam etmesi üzerine Yunanistan Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Giannis Vroutsis’e ulaştırılmak üzere “Göçmen çocukların ve sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişimi hala engelleniyor” üst başlığıyla imza kampanyası başlattı.
Uluslararası AF Örgütü’nün bu kapsamda Yunanistan Çalışma ve Sosyal İşler başkanı Giannis Vroutsis’e gönderilmek üzere imza için hazırlanan metin ise söyle:
Sayın Bakan,
Hükümetinizin 31 Ocak’ta aldığı, sığınmacılara ‘üçüncü ülke vatandaşlarının sigorta ve sağlık hizmetlerine erişimi için geçici numara’ verilmesini öngören kararını memnuniyetle karşılıyorum. Geçici numaraların, sığınma talepleriyle ilgili karar verilene kadar geçecek süre içinde sığınmacıların sağlık hizmetlerine ve emek piyasasına ücretsiz erişimini sağlayacağı açıklandı.
Ancak bu yeni karar, düzensiz göçmenlerin ve belirli bir kategorideki, örneğin resmi sığınma başvurusu yapamayan sığınmacıların çocuklarının durumuna çözüm getirmiyor. Binlerce kişinin hayatı ve sağlığı, sağlık hizmetlerine ve ilaçlara erişimleri engellendiği için halen tehlike altında. Geçici numaraların hangi zaman diliminde uygulanacağının belli olmaması gibi, bu sistemin uygulamaya dönük birtakım unsurlarıyla ilgili belirsizlik sürüyor.
Yunanistan’ın 4368/2016 sayılı kanunu; mülteciler, sığınmacılar ve yasal statüsü her olursa olsun tüm çocuklar da dahil olmak üzere “hassas sosyal gruplara” mensup kişilerin sağlık hizmetlerine ücretsiz erişimini güvence altına alıyor olsa da bu hakkı yalnızca Sosyal Güvenlik Numarası (AMKA) veya Yabancılar İçin Sağlık Hizmetleri Kartı (K.Y.P.A) olan kişiler kullanabiliyor. Temmuz 2019’da AMKA’nın Yunanistan vatandaşı olmayan kişilere nasıl verileceğini düzenleyen genelgenin geri çekilmesine karar verilmişti. K.Y.P.A. kartlarının da nasıl verileceğine ilişkin sürecin işlemediği bir durumda, bu gruplara mensup kişilerin sağlık hizmetlerine ücretsiz erişimini sağlayacak herhangi bir prosedür kalmadı. Aldığınız son karar, Kasım 2019 tarihli yeni Sığınma Yasası gereğince sığınmacılara sunulan alternatifin uygulanmasını, yani sığınmacılara ‘üçüncü ülke vatandaşlarının sigorta ve sağlık hizmetlerine erişimi için geçici numara’ verilmesini ön görüyor; fakat bu karar, düzensiz göçmenlerin çocuklarını ve belirli kategorilerdeki sığınmacıları kapsamıyor.
Yukarıda söz ettiğim nedenlerden ötürü size, Yunanistan’ın 4368/2016 sayılı kanunu gereğince, sığınma başvurusu yapmak istediklerini belirttikleri andan itibaren tüm sığınmacıların, refakatçisi olmayan çocukların ve Yunanistan’da doğan ve ebeveynleri düzensiz göçmen olan çocukların genel sağlık hizmetlerine ücretsiz erişimini sağlamak üzere derhal harekete geçmeniz çağrısında bulunuyorum.
Saygılarımla,
Uluslararasi AF Örgütü’nün başlattığı bu kampanya ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için, ve ayrıca imza ile af örgütünün kampanyasına destek vermek isteyenler için İmzala linkine tıklayınız