İmzadan sonraki birkaç saat içinde, Yunanlılar Belediye Binası’nı ele geçirirken, Yunan tahtının, Genelkurmay’ın ve 1. Tümen’in varisi Konstantin şehre zaferle girdi.
Bulgar ordusu, şehrin Yunanistan’a teslim edilmesinden bir gün sonra geldi. Hasan Tahsin Paşa şehre geldiklerinde Bulgarlara “Bir tek Selanik var, teslim oldum” diye haber verdi.
Selanik, MÖ 315 yılında Kral Kassandros tarafından kurulmuş, şehre Büyük İskender’in kız kardeşi olan eşi Selanik’in adını vermiştir.
” alt=”” aria-hidden=”true” />
1821’deki Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında, daha sonra 1854, 1878, 1896 ve yine 1904’te Yunanlılar Selanik, Makedonya ve Kuzey Yunanistan’ın büyük bir kısmının kontrolünü yeniden ele geçirmeyi başaramadılar.
Bu nedenle, Yunanistan ve tüm Yunanlılar için çok önemli bir fırsattı, çünkü 15. yüzyıldan bu yana ilk kez Büyük Helen Şehri Selanik, bir kez daha Yunanlıların eline geçti ve Makedonya ile Yunan ulusuyla yeniden birleşti.
Özgürlüğün ilk ayları, Yunan bayraklarının ve pankartlarının sergilenmesi, Osmanlı egemenliğinin sembollerinin (fes ile başlayan) kaldırılması, kiliselerin yeniden açılması ve eski eserlerin geri alınmasıyla karakterize edilen coşkulu bir atmosferde geçti.
26 Ekim, Selanik’in Koruyucu Azizi Aziz Dimitrios’un bayram günü ile aynı zamana denk geldiğinden, Şehir için çifte bir kutlamadır, kutlayan herkese en iyi dileklerimle.
” alt=”” aria-hidden=”true” />
Şehrin #Kurtuluşundan (1912) bu yana bugünü kutlayan güzel Selanik’imizin Yıldönümü Kutlu Olsun.