Intel: Türkiye, Dağlık Karabağ anlaşmazlığında ABD, Rusya ve Fransa’nın ateşkes çağrısını reddetti

ABD, Rusya ve Fransa,  Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'ın ağırlıklı olarak Ermenilere ait yerleşim bölgesi konusunda sürmekte olan ihtilaf beşinci gününe girerken derhal ateşkes çağrısında bulundu .

Amberin Zaman 

Başkan Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanan açıklamada, Azerbaycan ve Ermenistan’ın iddia ettiği dağlık bölge konusunda 36 yıldır süren anlaşmazlığın barışçıl çözümü için savaşan tarafları müzakerelere devam etmeye çağırdı.

Ateşkes çağrısı yapan üç ülke, 1988’de eski Sovyet devletleri arasında ilk kez patlak veren ve Ermenistan’ı Dağlık Karabağ’ın ve çevresindeki Azerbaycan topraklarının büyük bir kısmının kontrolüne bırakan savaşın ardından kurulan Minsk grubunun daimi üyeleridir. Türkiye Azerbaycan’ı desteklerken, İran Ermenistan’a yardım etti. Rusya, kendisini vazgeçilmez kılmak için eski Sovyet egemenliğinde tipik olarak yaptığı gibi her iki sahada da oynadı.

Hem Azerbaycan hem de Türkiye, Minsk Grubu’nun ateşkes çağrılarını reddetti ve savaşmaya ant içti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görünüşe göre savaşın devam etmesi gerektiğini kabul ediyor. Minsk grubunun ateşkes çağrılarının “kabul edilemez” olduğunu ve eğer gerçekten bir çözüm arıyorlarsa, Ermenistan’ın işgal ettiği tüm topraklardan çekilmesi ve savaş nedeniyle yerlerinden edilmiş yüzbinlerce Azerinin geri dönmesine izin vermesi gerektiğini söyledi. .

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinian, Dağlık Karabağ’ın 3 milyonluk milleti için varoluşsal bir mesele olduğunu söyleyerek herhangi bir geri çekilme olasılığını dışladı .

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan enklav ve çevre bölgeler üzerinde tam kontrol sahibi olana kadar savaşın bitmeyeceğini söyledi. Ve Erdoğan onu kışkırtıyor.

Rusya ortaya çıktı mı? Türkiye Azerbaycan’a askeri destek sağlıyor ve alışılmadık bir şekilde kendisini, Azerbaycan’a yardım ettiği bildirilen İsrail ile aynı tarafta buluyor. Güney Kafkasya’daki petrol zengini cumhuriyet, İsrail’in İran’ı gözetlemesi için kritik bir üs görevi görüyor.

Rusya’nın tutumu şiddetli bir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Ancak bugünkü ortak açıklama, spekülasyonun aksine, Minsk sürecini çökertme veya bunun yerine Türkiye ile birlikte çatışmayı ve sonuçlarını yönetme planlarının olmadığını öne sürüyor

Kremlin, Erdoğan’ın Azerbaycan’ı desteklemek için savaşan söyleminden rahatsız olduğunu dile getirdi .

Ayrıca, suistimalleri olan Suriyeli asi paralı askerlerin Azerbaycan güçlerinin yanında savaşmak için uçtukları haberleri de rahatsız. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov,  Dağlık Karabağ’daki son gelişmeleri görüşmek üzere bugün bir telefon görüşmesi yaptı . Ayrıntı verilmedi.

Macron’a girin:  Doğu Akdeniz ve Libya’da Türk kaslarının esnemesine karşı geri adım atan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1994’ten bu yana Dağlık Karabağ üzerindeki en şiddetli çatışmanın Azerbaycan’ı suçlayarak bugün ante yükseldi .

Macron, Azerbaycan’ın Pazar günü düşmanlıkları tetikleyen ilk füzeleri ateşlediğini söyledi. Macron, Erdoğan’ın gözüne bir başka dürtmede, Fransa’nın, Suriyeli cihatçıların Türkiye-Suriye sınırındaki güneydeki Gaziantep kenti üzerinden gemiye taşındığına dair somut bilgilere sahip olduğunu ve bunun, olayların “ciddi” bir dönüşünü temsil ettiğini söyledi. Bugün Brüksel’de başlayan AB liderleri zirvesi.

Sıradaki ne?  AB bloğu, Doğu Akdeniz’in hidrokarbon zenginliğini kullanma konusunda AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle Türkiye’ye uygulayacağı herhangi bir yaptırım olup olmadığını tartıyor. Macron, belirsiz yaptırımlar için bastırıyor. Avusturya’nın sağcı muhafazakar şansölyesi Sebastian Kurz, Erdoğan’ı dizginlemek için “kırmızı hatların” “sonunda kurulmasını” talep ediyor. Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği için müzakerelerin sona ermesi ve yaptırımların uygulanması gerektiğini söylüyor .

Bu türden herhangi bir hareket, Türkiye’nin zaten sallantıda olan ekonomisini dize getirecektir.

Karmaşadan korkan Almanya, sınırları içinde yaşayan tahmini 3 milyon Türk asıllı Almanya, Türkiye’ye yönelik sert tedbirlere karşı çıkıyor. Türkiye ile Yunanistan arasında arabuluculuk yapıyor. Bugün iki ülke , Brüksel’deki NATO karargahında yapılan bir dizi görüşmenin ardından bir çatışmayı çözme mekanizması kurduklarını duyurdu . Dağlık Karabağ’daki savaş tırmandıkça ve her iki tarafın da ölü sayısı arttıkça nelerin yeni krizler beklediğini göreceğiz. Daha fazlasını okumak için tıklayınız  Kaynak

Amberin ZamanErmenistanKarabağTürkiye
Comments (0)
Add Comment