Adı Sayıştay skandalına karışan Lütfi Elvan, Hazine ve Maliye Bakanlığına atandı
Türkiye'de devlet krizine yol açan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasının ardından yerine gelen kişi belli oldu. Cumhurbaşkanı kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atandı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olan AKP Mersin Milletvekili Elvan son olarak, 7 Haziran 2015 seçimi sonrası Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan Seçim Hükümeti’nde Reform ve Yatırımlardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görev yapmış, Davutoğlu’nun istifa etmesinin ardından Binali Yıldırım tarafından 24 Mayıs 2016 tarihinde kurulan 65. Türkiye Hükûmetinde Kalkınma Bakanlığı görevini üstlenmişti.
Elvan’ın ismi, 2014 yılında Sayıştay skandalına karışmıştı.
O dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan Lütfi Elvan’ın Sayıştay’a yaptığı ziyarette bakanlığın tüm ihalelerini ve yaptığı harcamaları denetleyen müfettişlere “Kanuna aykırı davranabiliriz. Bizi bazen idare edin” ricasında bulunduğu ortaya çıkmıştı.
CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, “Bakanın bu skandal ricası Sayıştay’ın üzerindeki baskıyı ve hükümetin açıkça yasaya aykırı işlem yaptığını da gösterdi” diye konuşmuştu.
Elvan’ın ismi 17-25 Aralık operasyonları sürecinde de gündeme gelmişti.
O dönem sızan ses kayıtları nedeniyle iktidarın, Twitter’a erişim engeli getirmesinin (20 Mart 2014) ardından dolaylı yollardan erişim sağlayan Google DNS’nin de kapatıldığı yönünde iddialar gündeme gelmişti.
Elvan ise, “Bilemiyorum. Böyle bir karar olduğunu düşünmüyorum. Onun için bir şey söylemek erken. Bu konuda bana gelen bir bilgi yok” yanıtını vermişti.
Elvan, “Twitter Şirketi’nden bu kararla ilgili gelip görüşenler oldu mu?” sorusuna “Dün arkadaşlarımız görüştü. Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’ndan (BTK) ve Telekominikasyon İletişim Başkanlığı’ndan TİB) başkanlarımız görüştü. Zannedersem görüşmeler sürüyor” ifadesini kullanmıştı.
Elvan, o dönemki açıklamasında şunları kaydetmişti:
“Biz sosyal medyaya karşı değiliz. Bizatihi bu hükümet sosyal medyanın altyapısını oluşturan bir hükümet. Gerçekten, Avrupa standartlarının ve bir çok gelişmiş ülke standartlarının üzerine çıkaran yine bu hükümettir. Dolayısıyla biz internetin yaygınlaştırılmasını ve sosyal medyanın daha fazla kullanılmasını arzu ediyoruz. Ancak biliyorsunuz, bunların hepsi birer şirket. Google da, Twitter da, Yahoo da birer şirket. Bu şirketlerin bizim yasalarımıza uymasını istiyoruz. Söylediğimiz şey bu. Bizim yasalarımızın gereği neyse, bir şirket diyorsa ki ‘ben sizin mahkeme kararlarınızı tanımıyorum biz bunu kabul edemeyiz. Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu karara bu şirketler uymak zorundalar. Bizim kanunlarımızın üstünde, bunların bir ayrıcalığı yok. Onlar da netice de bir şirket, Amerikan şirketi. Bu şirketlerin de bizim kendi hukukumuza uymaları gerekir. Ocak ayından bugüne kadar tam 643 adet TİB tarafından Twitter’a vatandaşlarımızın talepleri yönlendirilmiş. Bunlardan aşağı yukarı 30’un üzerindeki talep mahkeme kararı, diğerleriyse kişilik haklarının ihlali, hakaret, yalan, iftira ve yalana yönelik bir takım şikayetler aktarılmış. Şimdi siz bunların hiçbirine cevap vermezseniz, bunları dikkate almazsanız olur mu böyle bir şey? Herkes Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uyacak.”
Wikipedia’da yer alan bilgilere göre Lütfi Elvan’ın biyografisi şöyle:
Lütfi Elvan, 12 Mart 1962 tarihinde Karaman’ın Ermenek ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Konya’da tamamlamasının ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesinde eğitimine devam etti. 1983 tarihinde lisans eğitimini tamamlayan Lütfi Elvan, ardından İngiltere’de bulunan Leeds Üniversitesi’nde Maden ve Yöneylem Araştırması alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Lütfi Elvan, ikinci yüksek lisansını ise ABD’de bulunan Delaware Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yaptı.
1987 yılında Etibank’ta Yöneylem Araştırma Grubunda mühendis olarak görev alan Lütfi Elvan, bilgisayar destekli madencilik uygulamalarının Etibank’ta yaygınlaşması çalışmalarına öncülük etti. 1989 yılında ise Devlet Planlama Teşkilatı’nda çalışmaya başladı. Burada 1996 yılına kadar uzman yardımcısı, olarak çalışan Lütfi Elvan, 1996 yılında ise Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü’nde Kalkınmada Öncelikli Yöreler Dairesi Başkanlığı görevine atandı ve bu görevini 2002 yılına kadar sürdürdü. 2002 yılında başladığı Müsteşar Yardımcılığı görevinden Temmuz 2007 tarihinde siyasi kariyerine başlamak için istifa etti.
AK Parti’ye katılarak siyasete atılan Lütfi Elvan, 2007 seçimlerinde Karaman milletvekili olarak TBMM’ye girdi O dönem AK Parti Genel Başkanı konumundaki Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı olarak görev yapan Lütfi Elvan, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu ve AB Başkanlığına seçildi.
2011 seçimlerinde bir kez daha meclise giren Lütfi Elvan, bu kez Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. 2014 yerel seçimlerinde Binali Yıldırım’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına aday gösterilmesinin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına getirildi.
AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan Seçim hükümeti’nde Reform ve Yatırımlardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Elvan, Davutoğlu’nun istifa etmesinin ardından Binali Yıldırım tarafından 24 Mayıs 2016 tarihinde kurulan 65. Türkiye Hükûmetinde Kalkınma Bakanlığı görevini üstlendi.
İyi derecede İngilizce bilen Lütfi Elvan, evli ve iki çocuk babası.
Kaynak : Ahval